Особливі умови з депозитів - у чому підступ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливі умови з депозитів - у чому підступ?

Кредит&Депозит
4316
Ну, здавалося б, які сервісні характеристики можуть бути у банківських вкладів? Поклав гроші на рахунок - і забув про них до кінця терміну. Проте, виявляється, якщо не поцікавитися умовами обслуговування депозиту заздалегідь, можна серйозно ускладнити собі життя.
Найпоширеніша омана вкладників - отримувати відсотки і поповнювати депозит можна в будь-якому відділенні свого банку. Як би не так! Отримувати відсотки, поповнювати депозит, забирати суму внеску повністю, що б не довелося робити, - їхати потрібно буде саме туди. Добре якщо відділення розташоване близько від будинку або від роботи. Але часто буває так, що, будучи в роз'їздах у справах, людина і дорозі "заскакує" у банк оформити депозит, а потім виходить, що цей маршрут доводиться повторювати щомісяця.
Розберемося, як цього можна уникнути. По-перше, поповнювати депозит не обов'язково готівкою. Більшість банків згідні отримувати довкладення і "у беготівці". Але при цьому деякі банки вимагають, щоб суми поповнення приходили винятково з поточного рахунка фізособи.
Чим погане поповнення у " безготівці" - так це комісією, що доведеться заплатити за виведення коштів, які надійшли на депозитний рахунок безготівковим шляхом, як правило, вона складає 1%. Ще один спосіб поповнення внеску - довкладення через депозитний банкомат. Поки таких машин, звичайно, у місті небагато, але все-таки прив'язки до відділення вже немає.
Отримувати відсотки і того простіше. Більшість банків при відкритті депозиту оформляють платіжну карту. Досить підписати додаткова угода - і відсотки будуть самостійно "капати" на картрахунок. Також можна згадати, щоб після закінченні терміну договору на карту була зарахована і вся сума внеску. Звичайно, якщо умови не припускають автоматичну пролонгацію депозитного договору.
Примусове подовження
Автоматична пролонгація внеску, взагалі, позиціонується як додаткова перевага: мовляв, вкладнику не потрібно їхати переукладати договір. Насправді пролонгація - ціпок про два кінці. З одного боку, дійсно, зручно, не потрібно переукладати договір. Але це "зручно" стосується тільки тих випадків, коли клієнт збирається продовжувати термін внеску. А якщо немає? Виходить, минув день, коли можна було забрати депозит, і договір вже автоматично переуклався.
Звичайно, вкладник не втратить відсотки, нараховані за підсумками завершеного періоду, навіть якщо розірве знову укладений договір, але процедура видачі вкладу в цьому випадку небагато складніша. Практикують автоматичну пролонгацію Приватбанк, "Райффайзен Банк Аваль", Кредобанк, ТАС-Коммерцбанк та інших.
Ті банки, у яких немає автоматичного продовження терміну внеску, заохочують своїх "вірних" вкладників. Укрсоцбанк, Укрексімбанк, банк "Форум", Укргазбанк, Кредитпромбанк, Укрсиббанк підвищують діючу ставку на 0,25-1 процентний пункт для тих, хто приходить продовжувати термін депозиту.
Депозитний кредит
Багато банків пропонують відкрити під заставу депозиту кредитну лінію на ту карту, що випускається для зарахування відсотків. Як правило, кредитна ставка в такому випадку перевищує депозитну на 3-5 пунктів. При цьому кредитна лінія встановлюється в розмірі 70-90% суми депозиту, а якщо мова йде про депозитну лінію - 70-90% незнижуваного залишку.
Перевага готівки - якщо раптом знадобилися гроші, у вкладника немає необхідності достроково розривати договір і втрачати нараховані відсотки. Природно, мова йде тільки про ті випадки, коли гроші потрібні на час, скажемо, до наступної зарплати. Таку послугу пропонують банки "Надра", Укрсіббанк, "Форум", Укргазбанк, "Родовід Банк", Кредобанк, ТАС-Комерцбанк.
Питання, які варто задати перед укладанням депозитного договору:
1. За якою ставкою перераховуються нараховані відсотки у випадку дострокового розірвання договору?
2. Який розмір мінімальної суми поповнення внеску? Який можливий термін поповнення? Який розмір максимальної суми поповнення (якщо внесок припускає можливість поповнення)?
3. Чи можна поповнювати внесок у будь-якому відділенні банку (якщо внесок припускає можливість поповнення)?
4. Яким чином можна отримувати відсотки: на карту, у будь-якому відділенні банку або тільки в тому, де відкривався депозит?
5. Якщо до депозиту відкривається платіжна карта, чи можна відкрити на неї кредитну лінію під заставу внеску?
6. Після закінчення терміну чи пролонгується внесок автоматично?
7. Чи передбачене збільшення ставки при переукладанні договору на новий термін?
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас