Райффайзен Банк Аваль згортає видачу валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Райффайзен Банк Аваль згортає видачу валютних кредитів

Валюта
1475
Як стало відомо "24", керівництво одного з найбільших банків країни Райффайзен Банку Аваль неофіційним розпорядженням доручило своїм клеркам видавати винятково гривневі кредити.
У валютних позиках у банку не відмовляють, але за можливостю максимально затримують їх видачу. Цю інформацію підтвердили кілька джерел у банку.
Офіційно в банку заперечують наявність негласної вказівки видавати позички тільки в національній валюті. "Ніхто нічого не нав'язує, вибір залишається за клієнтом", - запевняє прес-секретар банку Леонід Зябрєв. За його словами, з клієнтами зараз просто проводяться бесіди для того, щоб переорієнтувати з доларового кредиту на гривневий. "Ми не використаємо ніяких адміністративних інструментів, ми просто інформуємо клієнтів", - додає начальник управління іпотечного кредитування Райффайзен Банку Аваль Євген Дем”янов.
Долар давно вже є улюбленою валютою українців. За словами банкірів, у ньому позичалися близько 80% квартир і ледве менше - машин. Ця "доларизація" економіки не раз лякала чиновників Нацбанку, які говорили про ризики масових дефолтів позичальників у випадку різкого коливання курсів валют. Однак до останнього часу ця ситуація не особливо хвилювала українців і банкірів.
Положення виправила криза на світових фінансових ринках. Раніше банки могли одержати дешеві доларові кредити в Європі, а потім роздавати їх українцям, але дорожче. Тепер, коли іпотечна криза в США розполохав всіх інвесторів, ситуація кардинально змінилася. Інвестори остерігаються тепер і країн, що розвиваються, до яких відноситься й Україна. Тому українські банки опинилися перед дефіцитом валюти і надлишком гривневих ресурсів.
"У великих банків багато гривні, яку потрібно кудись запроторювати", - говорить керівник Київської обласної філії Укрсоцбанку Андрій Оністрат. Сьогодні недостача іноземної валюти і надлишок гривні - це проблеми практично всіх великих банків. Першим вирішити цю проблему спробував Райффайзен Банк Аваль, зрівнявши ставки з валютних і гривневих кредитів, у середньому, до 12,5% річних. Цьому прикладу також пішли Укрсоцанк, Укрсіббанк і Приватбанк.
Зниження ставок з гривневих кредитів в Авалі поєднали з виховною роботою серед клієнтів. Це дало результат. "До зниження ставок у гривні в нас нових іпотечних кредитів у гривні видавалося 12%, за останні два тижні цей відсоток збільшився до 70", - говорить Євген Демянов.
Слідом за великими банками популяризувати гривневі кредити і знижувати з них ставки будуть і дрібні банки, впевнений голова правління банку Хрещатик Дмитро Гріджук. "Великі іноземні банки задають моду на цьому ринку", - говорить він. Тим більше, що гривні в банкірів дійсно багато. "Переліквідність банківської системи очевидна", - говорить Гріджук.
За матеріалами:
МедіаДім
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас