Після виборів банки будуть змушені зменшити процентні ставки з гривневих внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після виборів банки будуть змушені зменшити процентні ставки з гривневих внесків

Кредит&Депозит
1921
Слідом за зниженням процентних ставок з гривневих кредитів банки змушені будуть знизити ставки і з гривневих внесків населення. Якщо ж цього не відбудеться, то прибутковість вітчизняного банківського сектору різко зменшиться.
Все почалося в середині вересня, коли один з найбільших вітчизняних банків - "Райффайзен Банк Аваль" - зробив хід конем. "Австрійці" знизили ставки з кредитів населенню на 3-5 п.п. Мабуть, вперше в історії українського банківського бізнесу гривневі кредити виявилися дешевшими за валютні. Зокрема, покупку житла "Райффайзен Банк Аваль" обіцяє кредитувати під 11,75% річних, а автомобілів - під 13,5%.
Внаслідок падіння долара на міжнародних ринках населення почало віддавати перевагу внескам саме в національній валюті. "Наш банк непогано спрацював із залучення гривневих депозитів - з'явився запас міцності, і ми вирішили зробити таку от акцію, знизивши істотно ставки з кредитів. Ми це почали, і за нами всі потягнулися. Але я не можу сказати, що це буде тривати вічно - ми проаналізуємо результати і ближче під кінець року вирішимо, як змінити ставки з кредитів", - говорить Антон Романчук, директор департаменту роздрібного бізнесу "Райффайзен Банку Аваль" (м.Київ; з 1993 р.; 17 тис.чол.).
В аналогічній ситуації надлишку гривневої ліквідності виявилися й інші великі банки, які також вирішили піти за прикладом "Райффайзен Банку Аваль" і заявили про істотне зниження кредитних ставок у гривні. Приміром, Укрсоцбанк зменшив ставки з іпотечних та автокредитів до 14-14,05% річних. Правекс-Банк знизив ставку з гривневої іпотеки на 2-3 п.п. - до 14,49% річних.
В результаті вийшло, що кредитні ставки практично зрівнялися з депозитними. Так, зараз "Райффайзен Банк Аваль" залучає річні гривневі депозити населення під 11-12% річних, а Правекс-Банк - під 13-14%, тому ці фінустанови не зможуть довго пропонувати кредити з знижених ставках, тому що це буде означати роботу у збиток.
"Деякі банки підвищили ставки з депозитів і знизили - з кредитів. Я думаю, що ця політика на дуже короткий проміжок часу. Це не може довго тривати, тому що зараз банки зазнають збитків, щоб не завдати шкоди іміджу", - пояснює Володимир Хливнюк, голова правління банку "Фінанси та Кредит" (м.Київ; з 1993 р.; більше 3 тис.чол.). Не виключено, що позичальники, які зараз наберуть дешевих гривневих кредитів, зіштовхнуться з підвищенням ефективних ставок у майбутньому. Більш ймовірним сценарієм розвитку подій буде різке зменшення ставок з гривневих депозитів. "Динаміка депозитних ставок визначається поводженням ставок з кредитів. Тому ми очікуємо, що за зниженням кредитних ставок піде і зниження ставок з внесків. У всякому разі, ми будемо це робити", - констатує Антон Романчук.
У той же час деякі банкіри вважають, що зменшувати депозитні ставки немає підстав, тому що падіння номінальних ставок було компенсовано збільшенням комісійних платежів, і розмови про різке здешевлення гривневих кредитів - не більш ніж маркетинговий хід. "Крім номінальної ставки є й комісійні, і страхові платежі, які збільшують прибутковість кредиту. Ставки знизили, а інші складові прибутковості відкоригували (убік збільшення). Тому ставки з депозитів у гривні навряд чи будуть зменшуватися", - вважає Роман Валесюк, перший заступник голови правління Правекс-Банка (м.Київ; з 1992 р.; 11 тис.чол).
Показово, що саме представники найбільших банків з національним капіталом переконані, що ставки падати не будуть. "Ми не будемо йти на прив’язі, знижуючи ставки з кредитів. Є ціна ресурсів, і я не розумію, яким чином можна брати їх дешевше. Більш того, я б відзначив стійку тенденцію підвищення ставок з депозитів", - говорить Юрій Пікуш, генеральний заступник голови правління Приватбанку (м. Дніпропетровськ; з 1992 р.; 30 тис.чол.). З такою думкою погоджуються в банку "Фінанси і Кредит". "Ставки з депозитів зменшуватися не будуть, тому що в умовах неприступності зовнішніх ринків запозичень банки борються за клієнтські гроші усередині країни", - переконаний Хливнюк.
Заступник голови правління Укрсіббанку (м. Харків; з 1990 р.; більше 10 тис.чол.) Тарас Кириченко пояснює розходження в прогнозах банкірів особливостями активних операцій банків. "Є банки, щкі беруть участь у високоприбуткових проектах своїх акціонерів або ж працюючі у надприбуткових напрямках роздрібу, приміром, у сфері кредитування (PoS-loans). Їм потрібні ресурси, і ціна великої ролі не грає, - впевнений банкір. - Банки, що роблять ставку на такі відносно малоприбуткові продукти, як іпотека і автокредитування, набагато дошкульніші до ціни ресурсів. Приміром, ми знизили ставки з автокредів на 0,5 п.п., але відразу і знизили ставки з депозитів на таку ж величину".
Банкіри вважають, що в майбутньому зменшення ставок з гривневих позичок приведе до падіння гривневих ставок з депозитів до рівня валютних внесків. За даними НБУ, у серпні цього року середньозважена ставка з валютних депозитів становила 8,5% річних. У той час як середньозважена ставка з гривневих внесків стоїть на рівні 13,4%. В "Райффайзен Банці Аваль" вважають, що варто очікувати падіння гривневих ставок вже під кінець року. "Припустимо, ставка з кредитів у гривні стабілізується на рівні 12,5% річних. У цьому випадку, щоб працювати із прибутком, банк повинен закласти маржу як мінімум 3-4%. Отже, ставки з депозитів змушені будуть зменшити приблизно до 8,5% річних", - прогнозує Антон Романчук.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас