Приватбанк придбав правильний акцент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк придбав правильний акцент

Фондовий ринок
1540
Вчора Український кредитний банк (УКБ), у який уведена тимчасова адміністрація Нацбанку, повідомив про перейменування в Акцент-банк. Як з'ясував Ъ, перед перейменуванням банку 37,5% його акції купили компанії, пов'язані із ПриватБанком, і вони тепер мають намір збільшити його капітал і підготувати його до продажу. Експерти вважають, що акціонери Приватбанку вирішили купити УКБ, тому що він єдиний із проблемних банків, чиїх власників було легко вмовити піти з банку.
Вчора джерело у Нацбанку повідомило, що три компанії, афілійовані із власниками ПриватБанку, викупили в акціонерів-фізичних осіб Українського кредитного банку 37,5% акцій. В УКБ відмовилися прокоментувати інформацію, повідомивши лише, що банк змінив назву на Акцент-банк і має намір перенести головний офіс із Києва у Дніпропетровськ. Перший заступник начальника Головного управління НБУ з Києва та області Віктор Медведєв розповів, що призначений НБУ тимчасовий адміністратор Юрій Бондар звільнений з банку, а виконавчий директор НБУ з банківського спостереження Олександр Кірєєв повідомив, що ПриватБанк розмістив в Акцент-банку гарантійний депозит, що згодом перенесуть у його статутний капітал. "Які домовленості між акціонерами, я не знаю, але те, що в банк увійшли інвестиції - однозначно, - заявив він. - Гроші зайшли через ПриватБанк, але це не означає, що він став власником Акцент-банку. Після збільшення капіталу, визначення та підтвердження джерела капіталу нових власників ми виведемо тимчасову адміністрацію і будемо вирішувати питання розширення ліцензій".
За даними НБУ, на 1 липня УКБ займав серед українських банків 153-е місце за активами (148,897 млн грн) з капіталом в 111,43 млн грн. Збитки банку становили 15,2 млн грн. За даними УКБ, на 7 березня 2006 року його власниками були екс-глава спостережної ради Юрій Карпенко (13,246%) і вісім фізичних осіб, яких пов'язували з бізнесом-групою Віктора Медведчука та Ігоря Суркіса. Наприкінці 2004 року на робочому місці був виявлений труп голови правління УКБ Юрія Ляха, після чого банк почав зазнавати фінансових труднощів. 17 жовтня 2006 року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в УКБ.
У ПриватБанку неохоче коментували санацію Акцент-банку. Прес-секретар Приватбанку Олег Серга підтвердив, що до банку направлено група менеджерів, а екс-заступник керівника роздрібного бізнесу ПриватБанку Тетяна Коренська призначена заступником голови правління Акцент-банка в уповноважена коментувати ситуацію в банку. Коренська вчора була недоступна для коментарів. А джерело у групі "Приват" повідомило, що в планах акціонерів привести Акцент-банк у працездатний стан і перепродати іноземним інвесторам. "Ситуацію збільшує те, що НБУ, на жаль, ще не ухвалив рішення щодо повернення ліцензії Акцент-банку, - сказав він. - Після тієї кризи, що пережив банк, там немає ніякого бізнесу. Є проблема із кваліфікацією працівників, із клієнтами, регулятором. Зараз це цукерочка без обгортки. Іржаві 'Жигулі' коштують набагато дешевше пофарбованих, тому будемо фарбувати". За його словами, команда менеджерів повинна привести установу у відповідність із нормативами НБУ і через рік організувати його продаж.
Продаж акціонерами ПриватБанку підконтрольних їм фінансових установ - не новина для ринку. Так раніше були продані фінансова компанія ПриватКредит, ПриватИнвестбанк, АвтоЗАЗбанк, Морський транспортний банк. Однак це перший випадок, коли ПриватБанк узявся за банк майже на стадії ліквідації. Такий вибір експерти пояснюють тим, що з акціонерами інших проблемних установ просто неможливо було б домовитися про поступку, а відновлення саме УКБ - вигідний проект. "Напевно, в УКБ баланс активів і пасивів більш-менш дотримується, і дірка в банку у порівнянні з витратами на створення банку", - вважає ліквідатор Інтерконтинентбанку Олексій Щербань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас