Пани б'ються й швидко багатіють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пани б'ються й швидко багатіють

Валюта
891
Цього року в рейтингу східноєвропейських мільярдерів польського щотижневика " Wprost " стало більше на 9 українців незважаючи на полiтразбірки.
Сьогодні польський щотижневик "Wprost" презентує свій щорічний рейтинг самих багатих людей Центральної й Східної Європи. "Сегодня" отримало ексклюзивну можливість ознайомити своїх читачів з результатами рейтингу. А вони, як говориться в наявності: число українських мультимільйонерів і розмір їхнього стану зростає не щодня, а щогодини.
Українці - другі
Як і торік лідирують у рейтингу росіяни (43 чоловік). Правда, у їхніх рядах є втрати, у порівнянні з минулим роком росіян стало менше на п'ять бізнесменів. Змінився й лідер рейтингу. Якщо торік його очолював хазяїн «Челсi» Роман Абрамович із $ 19,5 млрд., то в 2007 він поступився місцем росіянину Олегові Дерипаскі (серед його власності "Російський алюміній"). Українців серед самих багатих людей Центральної й Східної Європи аж 24 (торік - 15, у позаминулому - 7). Третє місце по чисельності в рейтингу займають поляки, їх в 2007 році було 15.
У ріст!
Як бачимо, практично у всіх українських учасників рейтингу стану значно виросли й, більше того, у рядах українців цього року поповнення на дев'ять чоловік (і це незважаючи на постійну політичну кризу останніх двох років!).
Як повідомив "Сегодня" Орест Сохар зам головного редактора газети "Ділова столиця" який з української сторони брав участь у складанні рейтингу, через те, що кількість наших мультимільйонерів різко зросло, укладачі рейтингу змушені були навіть підвищити "фінансовий" бар'єр влучення друковану частину рейтингу. "На наступному тижні в інтернет-версії буде опублікований повний перелік самих багатих людей
Центральної й Воcточной Європи, у якому можна буде побачити ще чимало відомих українцям прізвищ, як те, наприклад, Богдан Губський (БЮТ)", - говорить він.
Що стосується причин настільки значного росту числа багатіїв, те, за словами Сохара, їх дві. Перша - вартість українських акцій в останні роки в цілому значно виросла (вони були колосально недооцінені, а в 2005 році відбулися великі продажі в металургії й банків - "Криворіжсталь" і "Аваль", що вплинуло на оцінку вартості й інших компаній із цих сфер). Друга - мільярдери легалізують свої володіння, визнаючи їх своїми.
Чи надовго?
У наступному році, теоретично цей ріст повинен продовжитися й навіть підсилитися. Найбільші українські підприємці (Ахметов, Жеваго, Пінчук, Тарута та інші) готуються до розміщення акцій на західних біржах (IPO), що, як показує приклад Росії, різко збільшує вартість їхніх активів. Однак, політкриза не впливає на бізнес тільки до пори до часу. Якщо розжарення боротьби не спаде, то всі ці плани можуть бути зірвані або відкладені як мінімум на кілька років (аж до президентських виборів). З огляду на, що мільярдерів багато у всіх партіях і блоках, це дає шанс країні на те, що наші політики нарешті-те заспокояться й знайдуть спільну мову.
Сантехники та інші
Чому в Росії багато мільярдерів зрозуміло - там багато нафти й інших корисних копалин. А чому в Україні їх майже стільки ж, скільки у всіх інших східноєвропейських країнах разом узятих? Причина в тому, що в країнах Східної Європи командні позиції в економіці займає не вітчизняний бізнес, як у нас, а транснаціональні корпорації. Крім того, велика промисловість (крім складальних виробництв) практично вимерла. Місцевому бізнесу залишається мало місця, щоб розгорнутися й сфери їхньої діяльності по наших мірках виглядають периферійними. Наприклад, сама багата людина Польщі - Михайло Соловов (аж 35 місце) заробив своє багатство ($2,35 млрд.) на будівництві й виробництві сантехники.
Ісус із апостолами.
Георг Бекалі, власник скромного стану в $900 млн., власник найвідомішого румунського футбольного клубу "Стяуа", відомий своїм невтримним нарцисизмом. У Румунії кажуть, що він замовив художникові картину "Таємна вечеря", де він був зображений в образі Ісуса, а футболісти - апостолів. Крім того, Бекалі, відомий також під прізвиськом "Гігі", вимагає канонізації наслідувача Муссоліні Корнеліу Кодряну, до речі, по національності українця.
Психолог- розвідник.
На третьому місце в рейтингу з багатством в $20 млрд. вийшов 55-річний росіянин Геннадій Тимченко. Психолога за освітою, який служив раніше в КДБ разом з Путіним, називають саме тим людиною, що дотримує нафтові інтереси Кремля. Тимченко збагатився, продаючи нафту під час реалізації програми "Нафта в обмін на продовольство", коли через ембарго продукти уряду Саддама Хусейна поставляли в обмін на дешеву іракську нафту. А останнім часом, через пов'язану з ним фірму Gunvor іде на експорт значні обсяги експорту російської нафти.
Багатій у розшуку
Серб Станко Суботич, що починав свій бізнес із торгівлі імпортними сигаретами через мережу безподаткових магазинів у колишній Югославії, чудовий тим, що оголошено в міжнародний розшук МВС Сербії за ухиляння від сплати податків у сумі 40 млн. євро. Він покинув Сербію в 1997 році, після того, як ряд його компаньйонів і конкурентів, що представляли західні сигаретні марки, були вбиті. Суботич володіє кількома винними компаніями, а цього року купив собі частину острова Святого Миколи в Чорногорії й будує там готель класу "люкс".
Хокеїст і тенісист
Румун Іон Тіріак з $1,3 млрд. був відомим спортсменом, грав за збірню Румунії з хокею, був фіналістом трьох кубків Девіса як тенісист. Ще Тіріак був менеджером німецьких тенісистів Бориса Беккера та Штеффі Граф. Зараз займається банківським і страховим бізнесом, живе в Монте-Карло, щоб не платити податки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас