НБУ: Обмеження умов запозичень для резидентів на зовнішніх ринках буду відмінено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Обмеження умов запозичень для резидентів на зовнішніх ринках буду відмінено

Валюта
280
Норми постанови Національного банку України №235, якими обмежуються умови запозичень для резидентів на зовнішніх ринках, будуть скасовані.
Про це повідомив сьогодні заступник голови правління НБУ Олександр Савченко.
За його словами, за рішення про скасування цих норм домовилися голова правління НБУ Володимир Стельмах і більшість членів правління НБУ на спільному засіданні представників НБУ, комерційних банків та інших суб'єктів господарювання.
Савченко відзначив, що зокрема, НБУ поставить за обов'язок банкам реєструвати договори про зовнішні запозичення не до здійснення угоди, як це було зазначено в постанові №235, а в режимі он-лайн.
У перспективі НБУ хоче ввести таку реєстрацію вже після підписання договорів про запозичення, сказав банкір.
У свою чергу голова Ради НБУ Петро Порошенко на 15-м форумі Асоціації "Український кредитно-банківський спілки" відзначив, що на нараді НБУ та банків було також ухвалено рішення про створення робочої групи, що буде аналізувати процеси доларизації економіки України. Голова Ради НБУ також відзначив, що у зв'язку із кризою ліквідності на світових ринках надходження іноземної валюти в Україну можуть істотно скоротитися.
На його думку, це відіб'ється на сальдо платіжного балансу, що швидше за все буде мати негативне значення. Крім того, Порошенко не виключив скорочення до кінця поточного року золотовалютних резервів НБУ.
Нагадаємо, за даними НБУ, на сьогодні рівень доларизації української економіки оцінюється на рівні 40%.
Золотовалютні резерви Національного банку України до 1 червня поточного року склали 24 млрд. 662 млн. дол. США.
Постанова Правління Нацбанку України N235 від 22 червня 2007 року, зокрема, передбачає: максимальну процентну ставку за договорами з нерезидентами у вільно-конвертованій валюті визначати як середньозважену (за два попередні квартали) прибутковість з облігацій зовнішніх державних позичок України в доларах США плюс 2% річних; банківські операції із залучення коштів на міжнародних ринках робити тільки після попередньої реєстрації договору в НБУ, крім кредитів, які виходять на термін, який не перевищує двох робочих днів.
Ці норми повинні набрати чинності з 19 жовтня 2007 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас