Глава ФДМ не згідна з призупиненням конкурсу з продажу ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ФДМ не згідна з призупиненням конкурсу з продажу ОПЗ

Фондовий ринок
114
Висловлення президента України Віктора Ющенко щодо необхідності призупинити приватизацію ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) пов'язані з тим, що окремі бізнеси-структури не влаштовують умови конкурсу, зокрема, виписані в них істотні соціальні зобов'язання, вважає глава ФДМ Валентина Семенюк.
"Всі заяви президента щодо припинення приватизації Одеського припортового заводу пов'язані з тим, що навколишнього керівника держави олігархи, а також ідеологи ваучерної приватизації, що проводилася без інвестиційних зобов'язань, незадоволені прозорими і жорсткими умовами конкурсу та істотними соціальними зобов'язаннями, які покладаються на інвестора", - приводить її слова прес-служба ФДМ в понеділок.
Керівник ФДМ підкреслила, що саме президент наполягав на приватизації ОПЗ, "Укртелекому" та "Турбоатому", вимагаючи включити їх у приватизаційний перелік як умовв підписання їм закону про держбюджет на 2007 рік.
Семенюк також нагадала, що неодноразово висловлювалася проти приватизації ОПЗ і всіляко підтримувала прийняття Верховною Радою закону про включення підприємства в перелік об'єктів, не підметів приватизації, що був згодом ветований президентом.
За її словами, ФДМ створив всі необхідні умови для проведення конкурсу. "Одеський припортовий, як "Криворіжсталь", як "Луганськтепловоз", як всі інші підприємства, буде продаватися на прозорому конкурсі при участі засобів масової інформації", - сказала вона.
Глава Фонду також відзначила, що умови приватизації ОПЗ чітко прописані, зважені, ураховують пропозиції місцевої влади, міністерств, трудового колективу та профспілки підприємства.
"У той же час умови конкурсу ніяк не звужують коло потенційних покупців, що забезпечить широку конкуренцію", - додала вона, підкресливши в цьому зв'язку, що "така позиція очолюваного нею відомства невигідна тим, хто б бажав забрати ОПЗ без інвестзобов’язань, і саме цим пояснюється непослідовність дій і заяв президента".
Як повідомлялося, Ющенко на прес-конференції в Києві в понеділок закликав призупинити приватизацію великих підприємств, зокрема, Одеського припортового заводу, до виборів 30 вересня.
За його словами, в умовах, коли "є відчуття шабашів, раздерибанити до виборів все, що можна", коли Фонд державного майна не може належним чином здійснювати свої функції " варто в такий складний час такі проекти не ініціювати і не проводити".
"У мене надзвичайно насторожене почуття до інститутів або сил, які ініціюють сьогодні проведення будь-якого приватизаційного процесу. Я переконаний, що нинішній Фонд державного майна не здатний провести неупереджену, об'єктивну, істинно конкурсну правову приватизацію", - заявив Ющенко.
Ющенко висловився категорично проти приватизації в нинішніх умовах Одеського припортового заводу. "Я заперечую проти приватизації Одеського припортового заводу в цих умовах, які сьогодні супроводжують цей об'єкт", - сказав він.
Він підкреслив, що особливий інтерес, як на ринку, так і у політичних колах викликає майбутнє перевалки аміаку, відзначивши, що підприємство є "ключовим терміналом" для цього.
Ющенко відзначив, що пропонована приватизація Одеського припортового заводу приведе до монополізації цієї частини ринку. "Пропонована модель говорить про те, що хімічна перевалка потрапить у руки структур, які стануть власниками державної монополії", - сказав він, відзначивши, що "їх сьогодні можна назвати".
Україна 15 серпня оголосила конкурс із продажу 99,52% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) з початковою ціною 2,5 млрд грн, умови якого уряд затвердив 8 серпня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас