Промінвестбанк готується до недружнього поглинання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк готується до недружнього поглинання

Кримінал
1781
Протягом останніх двох-трьох тижнів відбувається активна скупка акцій Промінвестбанку. Банку варто готуватися до спроби недружнього поглинання.
Інтерес до акцій Промінвестбанку завжди був великим: події, пов'язані із продажем Укрсоцбанку та Авалю іноземним інвесторам, зробили акції Промінвестбанку дуже привабливим об'єктом інвестування для фондових спекулянтів.
ПІБ - один з великих і серйозних банків, які ще не знайшли іноземних власників. Причому якщо на початку цього року акції Промінвестбанку оцінювалися в 2-3 номінали, то сьогодні за них уже пропонують 5-7 номіналів. Як повідомив заступник голови правління одного з великих банків, що побажав залишитися неназваним, такий сплеск інтересу до акцій ПІБ може говорити про можливі наміри до поглинання даного банку.
"Володимир Матвієнко дуже сильно зарегулював акціонерні взаємини у своєму банку: реєстратор і хоронитель перебувають у банку, всі операції з акціями контролює особисто Володимир Павлович. У цьому і є слабість ПІБ", - вважає банкір.
Тим часом, за словами опитаних банкірів, факт скупки акцій ПІБ обговорювали на нараді в Нацбанку. Перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов, втім, офіційно не підтвердив цю інформацію. Банкір відзначив, що НБУ має інформацію про спроби скупки акцій Промінвестбанку, однак "Нацбанк у ці питання втручатися не буде". За словами чиновника, усі суперечки між господарськими суб'єктами повинні вирішуватися в суді, а Нацбанк може відреагувати на ситуацію тільки в тому випадку, якщо те що сталося в банку може загрожуватиме його платоспроможності.
"Фондові спекулянти цілком резонно хочуть перепродати акції ПІБ за 10 номіналів. Але при цьому залишається проблема перереєстрації прав власності на ці акції", - відзначає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
На його думку, навіть якщо недружнє поглинання або перепродаж Промінвестбанку відбудеться, це ніяким чином не вплине на стабільність банківської системи. Банкір відзначає, що часи чотирьох "банківських китів" уже давно скінчилися. Справді, у ПІБ сьогодні дуже великі конкуренти. Приватбанк, Укрсоцбанк, Укрсіббанк і Райффайзен Банк Аваль за останні 5-7 років росли дуже динамічно і системно розвивалися. "Операції з акціями Промінвестбанку - це скоріше спекулятивні ігри, ніж реальна перестановка власників банку.
Сьогодні нема рації купувати Промінвестбанк із метою заволодіння його мережею",- говорить пан Охрименко. Промінвестбанк створений в 1992. Станом на 1 липня 2007 активи банку склали 21,35 млрд. грн, зобов'язання - 18,7 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас