Усі на підлогу - це пограбування! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Усі на підлогу - це пограбування!

Кримінал
2319
В Україні вал банківських пограбувань. За даними Державної служби охорони при МВС, за перше півріччя-2007 жертвами ведмежатників і просто грабіжників стали 37 банків - майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період 2006-го.
На кінець липня кількість пограбувань сягнула 44. Українські "білли кіди", за словами правоохоронців, поводяться подібно до своїх кіношних натхненників - чорні маски, зброя, "усі на підлогу!", "гроші на стіл!" тощо. Забирають, звісно, невеликі суми - скільки зможуть знайти у касах.
Доходить до смішного - у Запоріжжі злочинці не змогли відкрити сейф у відділенні Ощадбанку, тому забрали те, що було в касі, - 862 грн і... мобільні телефони у касирів.
Існує кілька причин підвищеного інтересу до банківських відділень. Голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич, наприклад, вважає, що проблема у їхній кількості: "У банків немає слабких місць, які дозволяють їм ставати легкою здобиччю для грабіжників. Просто їх дуже багато. У Радянському Союзі був тільки один банк, тож і грабували тоді дуже рідко. Сьогодні ж майже щодня банки відкривають нові відділення, природно, їх грабують частіше".
Однак банкір трохи лукавить. Деякі його колеги зізнаються, що вразливими банки робить недостатня охорона. Багато фінансових установ не користуються послугами Держслужби охорони, працівники якої мають право на носіння вогнепальної зброї. Кажуть, що дуже дорого. Тарифи ДСО у середньому становлять 24 грн за годину охорони.
Приватні охоронні фірми беруть набагато дешевше - до 12 грн за годину. Щоправда, ціна при цьому відповідає якості послуги - приватники можуть захистити банк від грабіжників тільки кулаками, гумовим кийком або газовим балончиком, тому серйозної загрози для озброєних (як правило) злочинців не становлять.
АМК не раз виступав з вимогами розібратися з монопольним становищем ДСО на ринку охорони, навіть оштрафував структуру в 2003 році на... 3280 грн. Банкіри, своєю чергою, вимагали надати недержавним охоронним фірмам право носити вогнепальну зброю. Але на такий крок, окрім банкірів, схоже, поки що ніхто йти не готовий.
Ось і в червні після кількох пограбувань банків голова Ради НБУ Петро Порошенко заявив, що почастішання випадків збройних нападів на кредитно-фінансові установи не є "достатнім приводом для внесення змін до законодавства з метою спрощення доступу до зброї".
За його словами, у політичній ситуації, що склалася, давати зброю в руки недержавних службовців просто небезпечно.
Пограбування-2007
Закарпатська обл. — 2 •
Ужгород — 1 •
Волинь — 1 •
Львів — 4 •
Тернопіль — 2 •
Івано-Франківськ — 1 •
Чернівці — 1 •
Рівне — 1 •
Житомир — 2 •
Хмельницький — 1 •
Київ — 9 •
Черкаси — 2 •
Полтава — 1 •
Харків — 1 •
Дніпропетровськ — 2 •
Запоріжжя — 3 •
Донецьк — 4 •
Луганськ — 1 •
Одеса — 4 •
Крим — 1
Брокбізнесбанк
Збиток: 1 тис. долл., EUR600, 30 тис. грн
Двоє осіб у чорних масках увірвалися до відділення банку, вистріливши в касира і бухгалтера банку. Останній дістав тяжкі поранення в шию і зараз перебуває у важкому стані в міській лікарні.
Райффайзен Банк Аваль
Збиток: 480 тис. долл.
Найбільше пограбування банку в сучасній історії Києва. Вранці у відділення банку інкасатори привезли два ящики з валютою. Касир VIP-каси прийняла їх, розписалася у відомостях, але в сейф гроші не поклала. В обід жінка відлучилася на п’ять хвилин, а коли повернулася, не знайшла коробки з $480 тис. На слідстві касир запевняла, що зачиняла двері своєї кімнати. Міліція перевіряє її причетність до злочину.
Таврика
Збиток: 20 тис. долл., 14 тис. грн, 23 тис. рос. рублів
У відділення банку зайшов чоловік 20-25 років з предметом, схожим на автомат "Узі". Український Білл Кід наказав усім, хто перебував у приміщенні, лягти на підлогу, але касирка встигла сховатися у підсобному приміщенні, взявши з каси частину грошей. Грабіжнику дісталося 23 тис. долл.
ПриватБанк
Збиток: 37 тис. грн
Грабіжник зайшов у банк відразу після його відкриття, звернувся до касира з проханням обміняти валюту - вочевидь, щоб оцінити запаси каси. Перестрибнув через огородження каси, направив на касирку короткоствольний автомат з вимогою віддати всю готівку.
Касирка встигла натиснути "тривожну кнопку", але оперативна група міліції через ранкові пробки в Києві не встигла затримати злочинця.
Інпромбанк
Збиток: 1 млн 900 тис. грн
Банківське відділення Інпромбанку пограбував працівник приватної охоронної агенції, який там чергував. Дочекавшись, коли жінка-касир відлучиться в туалет, він впустив у приміщення спільника. Зв’язавши касира, вони обчистили касу банку і зникли на автомобілі. В ході слідства з’ясувалося, що охоронець, який брав участь у пограбуванні, при прийомі на роботу надав підроблені паспорт та ідентифікаційний код. Пограбування було здійснено на його четверту зміну в банку.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас