В очікуванні зростання курсу євро українські банкіри притримують готівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В очікуванні зростання курсу євро українські банкіри притримують готівку

Валюта
1659
Наприкінці минулого тижня кореспонденти пройшлися банками і поцікавилися в пунктах обміну можливістю купити EUR500-600. Журналісти побували в декількох відділеннях "Райффайзен Банку Аваль", Укрсоцбанку та Приватбанку, а також у деяких невеликих обмінниках у центральній частині міста, що належать дрібним банкам.
У відділенні Приватбанку подивилися з подивом і запитали: "Євро? Усі хочуть купити євро. Тому його зараз немає". Співробітниця "Райффайзен Банку Аваль" запропонувала купити "якийсь дріб'язок, тому що великих обсягів євро не буде", а в одному з пунктів обміну Укрсоцбанку в наявності виявилося тільки EUR315. Купити євро в обмінниках теж виявилися досить проблематично - касири пропонували чекати, поки хто-небудь здасть шукану валюту.
Небажання банкірів розставатися з євро пояснюється ситуацією на міжнародному валютному ринку. "Передумов до того, що євро стане падати в короткостроковій перспективі, немає. Але ми не очікуємо різкої зміни курсу євро стосовно долара. Передбачуваний рівень курсу складе $1,38 євро за долар",- прогнозує аналітик "Форекс Клубу" Микола Івченко.
На думку аналітиків провідних світових біржових контор, ціна євро в $1,4 - справа найближчих декількох тижнів. Справа в тому, що федеральна резервна система США зараз не має можливості для подальшого підйому процентних ставок через уповільнення темпів росту економіки. Тоді як у Європейського центробанку руки для э цього развязані, і спекулянти очікують подальшого їх росту, а виходить, і подальшого ослаблення долара проти євро.
Оскільки в Україні курс готівкового євро визначається кросом-курсом до долара, то й у вітчизняних обмінниках європейська валюта може вирости до 7,05-7,08 грн. З огляду на, що зараз середній курс продажу євро в київських банках становить 6,92-6,95 грн., то тижнева затримка валюти в касі банку принесе фінансистам додатково 2% маржі до сьогоднішнього курсу. Знаючи схильність до спекуляцій українських банкірів, такий доход - цілком достатній аргумент для того, щоб притримувати готівковий євро.
Зі своєї сторони, відпускникам, що збираються витратити свої кровні в єврозоні, можна порадити тільки одне - завантажуйте свої гроші на банківські платіжні карти і розраховуйтеся ними за товари і послуги. Благо, у країнах ЄС платіжні термінали є практично скрізь, включаючи блошині ринки.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас