Банки мають намір торгуватися з НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки мають намір торгуватися з НБУ

Кредит&Депозит
262
Банкіри пробують пом'якшити вимоги Нацбанку з розкриття реальної вартості кредитів. Діють вони через свого лобіста - президента Асоціації українських банків (АУБ) Олександра Сугоняко.
Він уже повідомив, що досяг домовленості із главою НБУ Володимиром Стельмахом про доробку постанови, у якій Нацбанк ставить за обов'язок банкам розповісти позичальникам всю правду про позики.
АУБ висуває колишні вимоги. Наприклад, не враховувати при розрахунку ефективної процентної ставки з кредиту витрати на оцінювачів і нотаріусів. "Адже це не ті витрати, які саме банки змушують нести своїх клієнтів - у багатьох випадках така норма закону", - говориться в повідомленні прес-служби асоціації.
За словами Сугоняко, також не потрібний пункт, що зобов'язує банкірів пояснювати переваги і недоліки всіх кредитних продуктів. "Клієнт повинен сам визначати, яка позичка йому вигідніше", - обурюється Сугоняко.
Ще одним приводом для дорікань на Нацбанк, на думку Сугоняко, є той факт, що розкривати реальну вартість кредитів зобов'язані тільки банки. А як бути з небанківськими фінустановами (фінансовими компаніями, кредитними спілками), до яких їх регулятор не висунув відповідну вимогу?
Багато банкірів заявляють, що постанова НБУ взагалі нездійсненна. "Наприклад, неможливо розписати клієнтові, яка буде ефективна процентна ставка за кредитними картами, тому що ми не знаємо, які операції буде здійснювати клієнт - знімати готівку в банкоматі або здійснювати торговельні операції. Чи буде він погашати кредит у пільговий період, чи ні", - пояснює заступник керівника департаменту з обслуговуванню індивідуальних клієнтів Приватбанку Роман Негінський.
Відповідно до постанови, банки також повинні попередити позичальників про валютні ризики і надати їм інформацію про методику курсоутворення, що вони застосовують. "Але банкіри не можуть передбачати курс національної валюти, а методики курсоутворення немає в жодному банку.
"Все регулює ринок", - говорить заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін. Він додає, що постанова Нацбанку підсилює позиції в суді фізосіб, які не збираються повертати кредити. "Будб-який адвокат доведе у випадку потреби, що банк видав позичку з порушенням вимог постанови НБУ", - пояснює Крапівин.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас